Brierfield

Project overview

Client: Calico Homes
Location: Burnley, Lancashire
Sector: Affordable housing
Project status: Planning approved

Working with a team of consultants and architects, PWA Planning helped gain full planning permission for a 100 per cent affordable housing development of 17 dwellings on a greenfield site in Briercliffe, near Burnley.



What specific challenges were overcome during the project

PWA Planning was instructed by Calico Homes to progress a full planning application on an area of vacant grassland. The site was accessed via a small housing estate and was adjacent to the Briercliffe Working Men’s Club.

The club operated as a function venue and the application needed to carefully consider the impact of noise on future occupants. The land was also on a gentle slope and was also recognised as being at high risk of ground instability as a result of historic coal-mining activity. This is likely the reason no previous development has taken place on the site, despite many previous applications for housing coming forward.

We worked with the client to seek pre-application advice from both Pendle Borough Council on the merits of the scheme, and from Lancashire County Council on highways matters. This feedback was fed into the proposed design.

The development comprised of nine two-bedroom homes and eight three-bedroom homes. All were two stories in height with parking and front and rear gardens. Our team advised on the configuration of the layout to ensure the dwellings met with the council’s standards for separation distances and that residents would have a good level of amenity.

An acoustic survey was commissioned to investigate the impact of noise and disturbance associated with the adjacent Working Men’s Club. This demonstrated that through the inclusion of ventilation and specialist glazing, it would be possible to mitigate any potential impact.

We were able to demonstrate to Pendle Council that the appearance of the development respected the character of its location where brick in buff colour and stone dominated. The planning application received unanimous approval by members of Pendle Council’s planning committee